Valokuvaaja, Toimittaja & Dokumentaristi

MEERI KOUTANIEMI


Meeri Koutaniemi, 34, on suomalainen valokuvaaja ja toimittaja, joka syntyi Kuusamossa ja asuu tällä hetkellä Helsingissä.


Hänen työnsä valokuvaajana ja journalistina ulottuu yli 60 maahan. Koutaniemen työn keskiössä on ihmisen oikeus määritellä identiteettinsä ja toimijuutensa yhteiskunnassa. Koutaniemi dokumentoi konflikteja, pakolaisuutta, sekä ihmisoikeuksia humanitaarisesta ja feministisestä näkökulmasta. Hänen työnsä ytimessä on maailmanlaajuinen kyky ja kapasiteetti voimaantumiseen sekä vastarintaan.


Vuonna 2012 ja 2013, Koutaniemi valittiin Suomessa Vuoden Lehtikuvaajaksi. Vuonna 2012, Koutaniemi palkittiin Tim Hetherington-palkinnolla Yhdysvalloissa sekä Carina Appel-palkinnolla vuonna 2013 Suomessa. Koutaniemi sai Kulttuurin tulevaisuus -palkinnon vuonna 2017 sekä Helsingin kaupungin Kulttuuripalkinnon vuonna 2019. 

Koutaniemi on julkaissut seitsemän kirjaa kuvajournalistisista itsenäisistä projekteistaan yhdessä toimittajakollegoidensa kanssa. Koutaniemellä on ollut yli 50 valokuvanäyttelyä ympäri maailmaa. 


Tällä hetkellä Koutaniemi keskittyy pitkäaikaiseen projektiin naisten ympärileikkauksesta eri maanosissa.